در دهه هشتاد خورشیدی، سازوکار تهیه و تولید صفحات ام دی اف وارد ایران شد و تا پیش از آن، تمامی صفحات ام دی اف مورد استفاده در صنعت ساختمان وارداتی بودند. ام دی اف در مدلها، رنگها، طرحها و کیفیتهای مختلفی تولید میشود. با توجه به استفادههای روز افزون از این فرآورده چوبی لازم دانستیم در یک مقاله از کارگشا به معرفی انواع ام دی اف (MDF)، کلاسهای مختلف آن و کاربردهایی که دارند، بپردازیم. در ادامه با کارگشا همراه بمانید.
ام دی اف چیست و چگونه تولید میشود؟
امدیاف (MDF) مخفف عبارت «تخته فیبر با چگالی متوسط» (medium density fiberboard) است که در دسته فراوردههای چوبی قرار میگیرد. امدیاف در واقع نوعی تخته فیبر است که به روش خشک تولید میشود و چگالی آن بین ۶۵۰ تا ۸۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب است.
همانطور که گفته شد، ام دی اف یک فرآورده چوبی است. برای تولید ام دی اف از چوب استفاده میشود. در فرآیند آن با قطع درختان و زدودن، شاخه، برگ و پوست آنها قسمت فیبری چوب را به صورت خرد چوب در میآورند. سپس خرده چوبها را شستشو داده و از صافیهای مختلف مانند صافی آهنربایی رد میکنند تا هر گونه قطعات آهنی و فلزی از آنها جدا شود. خرده چوبها با هوای گرم خشک میشوند و از مشهایی عبور میکنند. وظیفه این مشها این است که خرده چوبهای در اندازه مختلف را دسته بندی کند.
پس فرآیند دسته بندی، هر نوع خرده چوب در هر اندازهای وارد دستگاهی میشود که خرده چوبها را به صورت فیبر در میآورند. فیبرها روی نوار نقالههایی حرکت میکنند و با فشار مختصری که روی آنها وارد میشود به صورت یک نوار فیبری با ضخامت 20 تا 30 سانتیمتری در میآیند. در طول مسیر نوارهای فیبر در اندازههای استانداری برش داده میشود و پس از آن وارد دستگاه پر خشک میروند.
از سوی دیگر دستگاه پرس خشک، قطعات ام دی اف بیرون میآیند. این قطعات روی نوارهای نقاله مختلف حرکت میکنند، سنباده زده میشوند، در ابعاد استاندارد برش زده میشوند و در نهایت، رنگ شده، روکش شده یا به صورت خام (بنا به درخواست کارفرما) به خط پایانی، یعنی بسته بندی فرستاده میشوند.